Sarcina

#ce este sarcina criptica # sarcina criptica #sarcina

Sarcina criptica. Ce este si cand apare

Daca esti insarcinata in acest moment sau ai fost vreodata, probabil ca este greu de inteles cum cineva ar putea sa nu stie ca este sarcina. La urma urmei, sarcina vine cu o multime de simptome diferite, iar unele incep chiar inainte ca acele doua linii roz sa apara (cineva are sanii foarte durerosi?).

 

Dar adevarul este ca exista un numar mic de persoane care progreseaza mai multe luni (sau chiar tot drumul pana la inceperea travaliului) fara sa-si dea seama vreodata ca exista un copil pe drum - un fenomen cunoscut sub numele de sarcina criptica sau sarcina invizibila.

"Acest tip de sarcina este o afectiune rara", spune medicul Daniel Boyer, medic practician cu accent pe cercetarea medicala. "Dar cercetarile stiintifice recente arata ca 1 din 475 de sarcini poate fi clasificata ca fiind o sarcina criptica", ceea ce inseamna ca sarcina nu este descoperita pana la cel putin 20 de saptamani. Chiar mai rar, aproximativ 1 din 2.500 de persoane nu stiu ca sunt insarcinate pana la nastere.

Cum se intampla o sarcina criptica?

In general, o sarcina este definita ca fiind criptica atunci cand o persoana trece 20 de saptamani sau mai mult fara sa stie ca este insarcinata. Aici, am enumerat cativa factori care pot face ca o sarcina criptica sa fie mai probabila.

Lipsa simptomelor de sarcina

Adesea, sarcina criptica apare pentru ca persoana insarcinata are fie simptome foarte usoare, fie nu are niciun simptom de sarcina. "Este posibil ca o femeie sa nu fie constienta ca este insarcinata atunci cand are aceasta afectiune de sarcina, deoarece nu exista semne tipice de sarcina, cum ar fi oboseala, greata si varsaturile, lipsa menstruatiei sau durerile abdominale", spune medicul Rebekah Diamond, medic pediatru spitalist in New York si profesor asistent de pediatrie la Universitatea Columbia.

Simptome de sarcina gresite

Sarcina criptica se poate intampla, de asemenea, atunci cand cineva isi pune simptomele pe seama a cu totul altceva. De exemplu, oboseala de la inceputul sarcinii ar putea fi confundata cu faptul ca nu dormi bine sau ca esti prea stresata. Varsaturi, arsuri la stomac si balonare? Probleme digestive! Lipsa menstruatiei? Doar un alt ciclu neregulat.

Micul cucui pentru copii

Cum ramane cu inconfundabilul cucui de bebelus care apare de obicei la mijlocul sarcinii? Dupa cum se pare, umflaturile nu sunt intotdeauna super vizibile, ceea ce poate face ca sarcina criptica sa fie mai probabila. "In functie de modul in care fatul este pozitionat in uter, de rata sa de crestere si de distributia greutatii corporale, femeile care se confrunta cu sarcini criptice pot sa nu prezinte umflaturi proeminente ale bebelusului", spune Dr. Boyer. "Acest lucru este deosebit de frecvent la femeile tinere care sunt foarte atletice si care raman insarcinate pentru prima data, deoarece muschii lor abdominali nu s-au intins niciodata inainte ca urmare a sarcinii, ceea ce ii face si mai stransi." Umflaturile de sarcina pot fi, de asemenea, mai putin vizibile la persoanele supraponderale.

Niciun test de sarcina pozitiv

Testele de sarcina fals negative cu siguranta nu sunt frecvente, dar se pot intampla, mai ales daca testul a fost facut prea devreme sau in mod necorespunzator. Acest lucru ar putea cu siguranta sa determine pe cineva sa aiba un fals sentiment de siguranta ca nu este insarcinata cand, de fapt, de fapt, este.

"Hormonul care este pozitiv la un test de sarcina (hCG) este, de asemenea, hormonul care provoaca o multime de simptome de sarcina, inclusiv greata", spune Dr. Diamond. "Asadar, ar putea exista o relatie intre persoanele care au teste de sarcina fals negative (mai ales la inceput) si persoanele care au putine sau deloc simptome de sarcina, deoarece ambele ar putea fi cauzate de niveluri scazute de hCG". Mai mult, spune ea, "unele persoane insarcinate nu se gandesc deloc sa faca un test, deoarece nu au semne sau simptome".

Cauzele sarcinii criptice

Desi sarcina criptica se poate intampla oricui, uneori are o explicatie logica. Aceasta poate varia de la afectiuni hormonale, la metode contraceptive si pana la schimbari in viata. Dr. Boyer impartaseste cateva cauze posibile ale sarcinii criptice.

Sindromul ovarelor polichistice (SOPC)

Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) poate avea un impact asupra fertilitatii dumneavoastra si cauzeaza adesea perioade neregulate, crestere in greutate, oculozitate excesiva a pielii si probleme digestive. Cineva cu SOPC poate respinge simptomele de sarcina ca fiind o complicatie a dezechilibrelor hormonale induse de SOPC.

Perimenopauza

Sarcina si perimenopauza (o tranzitie spre menopauza) au unele simptome care se suprapun, cum ar fi cresterea in greutate si schimbarile de dispozitie. Persoanele insarcinate pot crede ca incep o noua etapa a vietii in loc sa astepte un copil. Este important sa realizezi ca este posibil sa ramai insarcinata in timpul perimenopauzei, chiar daca ai un ciclu neregulat.

Utilizarea contraceptiei

Dispozitivele intrauterine (DIU) si pilulele contraceptive sunt foarte eficiente in prevenirea sarcinii, dar este inca posibil sa concepi in timp ce folosesti aceste metode contraceptive. Daca se intampla acest lucru, este posibil sa suferi de un fals sentiment de siguranta, fara sa iti dai seama ca esti de fapt insarcinata pana cand nu esti departe in sarcina.

Niveluri ridicate de fitness

Persoanele care au o conditie fizica excelenta au mai putine sanse de a avea un cucui evident pana mai tarziu in timpul sarcinii.

Crezi ca nu poti ramane insarcinata

Daca cineva are un diagnostic de infertilitate, s-ar putea sa nu creada ca este posibil sa conceapa. In mod similar, persoanele care alapteaza sau care au nascut recent ar putea respinge simptomele de sarcina daca se gandesc ca ovulatia nu a revenit inca.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului