Sanatatea copilului

# vaccinuri bebelusi # lipsa vaccinuri #DSP #botosani #romania #vaccinuri

Este alerta in spitalele din Romania! Nu se mai gasesc vaccinuri pentru bebelusi

Vaccinurile pentru bebelusi lipsesc cu desavarsire din maternitatile din spitalele din Romania. Situatia este critica in special in Botosani, unde nu se mai gaseste nicin ser pentru nou-nascuti.

Seruri vitale, precum celimpotriva tuberculozei, boala grava la care romanii sunt fruntasi in Uniunea Europeana, lipsesc cu desavarsire. Nici vaccinuri impotriva hepatitei B nu se mai gasesc.

Mii de bebelusi sunt afectati ce aceasta criza. Cel ami grav este ca DSP Botosani nu are o situatie clara privind necesarul de vaccinuri din judet, desi criza este semnalata de cateva luni.  

„Prevenar 13, Hexacima, BCG, – vaccinuri ce trebuie facute la 2, 4 si 11 luni, nici o veste legat de ele. Fetita a facut o data la 2 luni si acum are aproape opt luni. DSP ne spune ca nu mai au vaccinuri si cam atat. Nici cand sau daca mai aduc”, spune tatal unui copil, potrivit realitatea.net.

Vaccinul BCG, care ii apara pe bebelusi de formele grave de tuberculoza, se face in prima saptamana de la nastere. Acesta lipseste insa de la finalul lunii iulie. Tot de doua luni lipseste si vaccinult antihepatic B.  

„Vaccinurile care nu sunt la medicii de familie urmeaza sa soseasca in teritoriu la DSP pe masura finalizarii procedurii de achizitie a ministerului Sanatatii. In acest zile primim BCG si putem incepe distribuirea catre medicii de familie. Copii care nu s-au vaccinat, la termen, din lipsa vaccinului, vor intra pe schema de recuperare la momentul cand acesta va fi distribuit catre medicii de familie”, a precizat Teodor Ferariu, directorul executiv al DSP Botosani.

Parintii intreaba constant medicii de familie cu privire la situatia vaccinurilor, insa acestia nu stiu ce sa le raspunfa. “Nici nu stim ce sa le spunem, pentru ca DSP nu ne comunica absolut nimic. Unii doresc sa cumpere, dar sunt si scumpe si nici nu prea se gasesc”, a spus un medic de familie, potrivit sursei citate.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sanatatea-copilului