Plante de gradina

# plante rezistente canicula # curiozitati lavanda #alungare tantari #levantica #plante de gradina #lavanda #curiozitati

Planta care este rezistenta la canicula, iti infrumuseteaza gradina si alunga tantarii

Vrei sa ai o gradina plina de flori si in perioadele toride si secetoase ale anului? Lavanda este solutia! Planta nu doar ca nu are nevoie de ingrijiri speciale, fiind ideala pentru orice gradina, dar este si foarte frumoasa, este parfumata si, cel mai important, alunga tantarii.

 

Lavanda, planta parfumata care infrumuseteaza gradina si alunga tantarii

Lavanda este o planta decorativa cu multiple proprietati pentru gradina. Planta este decorativa, fiind perfecta pentru a-ti inveseli gradina in zilele caniculare si secetoase de vara, pe care le suporta cu brio.

In plus, te vei putea bucura de parfumul imbatator si delicat al lavandei ori de cate ori aerisesti casa sau petreci timp in gradina. Lavanda mai are insa un beneficiu: alunaga tantarii. Prin rumare, planteaza lavanda in jurul locului in care ti-ai amplasat locul de odihna, iar odata ce aceasta infloreste, tantarii nu-si vor mai face aparitia.

Cum se ingrijeste lavanda

Lavanda este planta ideala pentru orice gradinar, fiind foarte usor de ingrijit. Nu are nevoie de conditii speciale de mediu adaptandu-se cu usurinta atat zonelor ploioase cat si celor desertice. In plus, este o planta rezistenta la boli, iar datorita parfumului si uleiurilor esentiale pe care le contine, nu este atacata de daunatori. In schimb, florile acesteia atrag polenizatorii benefici pentru gradina, precum albinele si fluturii.

Un lucru de care trebuie sa tii cont este faptul ca lavanda adora soarele. Prin urmare trebuie sa o plantezi intr-un loc insorit, sau macar intr-un loc unde sa se poata scalda in soare macar jumatate din zi.  

Curiozitati despre lavanda

In urma cu 2.500 de ani, lavanda era folosita in Egiptul Antic, in procesul de mumificare. De asemenea, se speculeaza ca frumoasa Cleopatra a folosit un parfum din lavanda pentru a-i cuceri pe Iulius Cezar si Marc Antoniu.   

Romanii foloseau florile de lavaanda pentru a-si parfuma casele si pentru a se spala. Tot in timpul Imperiului Roman, lavanda era folosita pentru alungarea insectelor si in diferite preparate culinare. 

Regina Victoria, care a domnit in perioada 1837-1901 in Regatul Unit, a cerut ca mobila din casa sa fie stearsa cu solutii obtinute din lavanda. De asemenea, regina folosea lavanda pentru prepararea ceaiului, intrucat o ajuta sa-si calmeze durerile stomacale si pe cele de cap.

Despre lavanda se spuena ca tine bolile la distanta. In timpul epidemiei de ciuma din Londra, din secolul XVII, oamenii purtau flori de lavanda la incheieturile mainilor, pentru a tine boala si bacteriile la distanta. Cateva secole mai tarziu, mai exact in secolul XX, in urma studiilor efectuate in Franta s-a descoperit ca lavanda este un puternic antibacterian.

Lavanda a fost folosita in aromaterapie in 1900. Rene Maurice Gattefosse a fost unul dintre primii oameni care au facut cercetari in legatura cu puterile vindecatoare ale lavandei in acea perioada. 

FOTO: freepik.com, freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului