Ai nevoie de:
- 250g macaroane
- 1 lingurita unt nesarat sau 2 lingurite ulei
Pentru sos:
- 4 linguri (60g) unt nesarat
- 50 g faina universala
- 750 ml lapte, incalzit
- 200 g branza proaspat maruntita, cheddar sau gruyere
- 100 g branza mozzarella proaspat maruntita
- 3/4 lingurite sare
Condimente (optional), o lingurita de praf de usturoi, jumatate de lingurita de pudra de ceapa si jumatate de lingurita de pudra de mustar.
Cum sa pregatesti totul:
Intr-o oala mai mare pune apa la fiert. Adauga macaroanele si lasa-le sa fiarba conform instructiunilor de pe pachet. Scurge apa si pune pastele inapoi in oala, adauga untul si amesteca pana se topeste. Lasa-le deoparte sa se topeasca pana vei face sosul. Intre timp preincalzeste cuptorul la 180 de grade.
Intr-o intr-o tigaie se topeste untul la foc mediu. Se adauga faina si se gateste, amestecand continuu, timp de un minut. Adauga aproximativ 240 ml de lapte si amesteca pentru a dizolva rantasul in lapte. Pune apoi laptele ramas si amesteca pana cand se dizolva toate cocoloasele. Pune sare si condimente dupa gust. Amesteca incontinuu timp de 5-8 minute pana cand sosul se ingroasa. Ia tigaia de pa ragaz si adauga branza, apoi amesteca. Toarna sosul in oala cu macaroane si amesteca foarte bine, apoi pune totul inapoi in tigaie sau intr-o tava de copt. Se presara cu topping de pesment. Se mai lasa 25 de minute la cuptor.
FOTO: pixabay.com