Dieta si nutritie

#alimentatie #stare de spirit #mancare

Cum ne influenteaza mancarea starea de spirit. Ce a spus Mihaela Bilic

Are mancarea vreo legatura cu starea de spirit pe care o avem intr-o anumita zi? Poate ca multe persoane s-au intrebat acest lucru sau au inceput sa fie mai atente cu privire la ce consuma. Mihaela Bilic a oferit detalii pretioase cu privire la acest subiect extrem de interesant.

Potrivit unui studiu facut de oamenii de stiinta din Germania, se pare ca un meniu bogat in proteine ne ajuta sa fim intelegatori, in timp ce o alimentatie bazata pe zahar si carbohidrati ne poate afecta, devenind astfel irascibili si impulsivi, dupa cum a explicat Mihaela Bilic.

“Neuro-nutritia

Exista o legatura intre alimentatie si capacitatea noastra intelectuala? Putem influenta starea de spirit prin alegerile culinare pe care le facem? Legatura dintre nutritie si sanatatea psihica este cunoscuta demult, insa cercetatorii in neuro-nutritie au dezvaluit recent un lucru surprinzator: inca din perioada de gestatie, alegerile alimentare ale mamei determina evolutia mentala a fatului! Femeile insarcinate care se hranesc cu Junk food, produse ultra-procesate cu continut crescut de grasimi si zahar si cu valoare nutritiva redusa, vor da nastere unor copii colerici.

‼Legatura dintre agresivitate si alimentatia dezechilibrata a fost demonstrata cu ocazia unei experiente desfasurate in puscariile din Olanda. Detinutii care au primit suplimente de vitamine, minerale si acizi grasi esentiali omega 3, cu rol protector pentru celula nervoasa, s-au dovedit a fi mai putin violenti, incidentele agresive au scazut cu 30%.

‼In Australia a fost facut un studiu pe 23000 femei insarcinate care a urmarit efectul pe care dieta mamei din timpul sarcinii il are asupra bebelusului. In primii 5 ani de viata copii ale caror mame s-au hranit cu produse ambalate, snacksuri si sucuri au prezentat tulburari de comportament, de la furie si agresivitate la tristete si anxietate.

‼In Franta cercetarile facute pe soricei au aratat ca un deficit de acizi grasi omega 3 in primele luni de viata provoaca dezechilibre psihice grave. 90% din structura creierului este alcatuita din grasime iar acizii grasi omega 3 nu pot fi fabricati in organism, ei trebuie adusi din alimentatie. Fara omega 3 sanatatea mentala este in pericol, conexiunile dintre neuroni sunt mai sarace si mai lente.

‼Alimentatia monotona si lipsa diversitatii duc si ele la modificari grave de comportament. Soriceii hraniti exclusiv cu porumb devin hiperagresivi si hipersensibili iar 80% dintre femele si-au omorat puii. O simpla suplimentare cu vitamina B3 care lipseste in porumb a readus comportamentul la normal.

‼In Germania oamenii de stiinta au demonstrat ca alimentatia ne influenteaza gandurile si deciziile. Un meniu bogat in proteine ne face toleranti si intelegatori, in timp ce meniul bazat pe zahar si carbohidrati ne face irascibili si impulsivi. Tirozina, un aminoacid din produsele de origine animala, creste nivelul de dopamina din creier. Vreti sa fiti echilibrati psihic? Atunci aveti grija ce mancati!”, a explicat Mihaela Bilic, pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare