Dezvoltare personala

# tehnici aparare #tehnici auto-aparare #psiholog #aparare

Psiholog: 6 motive pentru care trebuie sa cunoastem tehnicile de autoaparare

Cu totii am auzit de autoaparare inca de cand eram copii si traind in aceasta lume brutala a secolului XXI in  care nimeni nu este complet in siguranta, este o responsabilitate ca doar noi suntem cei care ne putem proteja.

 

In lumea agitata de astazi, este regretabil ca suntem in permanenta inconjurati de pericole si amenintari la adresa sigurantei noastre – oriunde te uiti, vei gasi un scandal care are loc pe strazi sau intr-un club, sau pe cineva care ii ataca pe cei nevinovati.

In opinia cunoscutului psiholog Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI), a fi capabil sa te protejezi de aceste pericole care se profileaza in toate situatiile este atat un stimulent de incredere, cat si o asigurare pentru bunastarea ta generala. Daca vedem definitia de baza, aceasta este protejarea de orice vatamare externa prin apararea adversarului. Utilizarea autoapararii este sub jurisdictia legala numita „dreptul la autoaparare”.

De ce sa inveti tehnici de autoaparare?

Majoritatea oamenilor cred ca autoapararea este o lovitura in vintre sau pumn in ochii unui atacator. Dar sensul real al autoapararii este sa faci tot posibilul pentru a evita sa te lupti cu cineva care te ameninta sau te ataca.

Autoapararea inseamna sa-ti folosesti si capul, nu doar pumnii. Aceasta educatie nu necesita cerinte minime. Nu conteaza daca ai experienta anterioara sau nu. Nu exista uniforme, terminologie straina, ritualuri traditionale sau formalitati. Sunt doar tehnici practice si simple de salvare a vietii care necesita un angajament minim.

“Exista mai multe motive pentru care ati putea dori sa invatati autoapararea. Motivul cel mai evident este ca vrei sa fii pregatit sa te aperi pe tine sau pe familia ta daca te afli vreodata in pericol imediat.

Este foarte rar sa intalniti pe cineva care ar putea dori sa va faca rau. Faptul ca nu ai niciun plan despre cum sa faci fata acestei situatii te lasa exceptional de vulnerabil. Un studiu a aratat ca 1 din 6 femei a suferit o agresiune sexuala sau o tentativa de agresiune sexuala.

Pentru barbati, cifrele au fost 1 din 33. Niciun atac nu este niciodata din vina victimei si nu toate atacurile pot fi prevenite. Dar stim ca invatarea artei autoapararii poate ajuta victimele sa opreasca sau sa scape de atacatori. Violul este doar una dintre situatiile in care cineva ar avea nevoie de antrenament de autoaparare. Un jaf sau o jaf al casei sunt ambele situatii in care cunostintele tehnicilor de autoaparare te-ar ajuta sa abordezi mai bine pericolul, sa te aperi pe tine si familia ta si sa gasesti modalitati de a minimiza daunele pe care le prezinta faptuitorul. Este vorba despre a invata sa te aperi si sa gandesti clar in situatii foarte intense. Este vorba despre castigarea increderii pentru a controla mai bine situatiile care altfel ar putea fi complet in afara controlului tau”, afirma psihologul Laura Maria Cojocaru.

6 motive pentru care trebuie sa cunoastem tehnicile de autoaparare

Daca nu esti convins de importanta de a invata cum sa te aperi, iata cateva motive pentru care autoapararea este atat de vitala in societatea moderna.

1. Este vorba despre construirea increderii

“Unul dintre cele mai mari avantaje ale cursurilor de autoaparare este felul in care te face sa te simti dupa aceea. Sigur, majoritatea oamenilor sunt relativ educati in ceea ce priveste cum sa se protejeze, dar abilitatile de invatare precum tehnicile de karate, taekwondo, full-contact, judo, krav maga si alte stiluri de arte martiale va pot spori si mai mult increderea si cunostintele despre cum sa te feresti de pericole in cazul in care se indreapta spre tine. Cursurile de autoaparare te vor ajuta sa-ti construiesti increderea in tine”, spune psihologul.

2. Iti imbunatateste constientizarea situatiei

“Cursurile de autoaparare sunt o modalitate sigura de a-ti dezvolta constientizarea situationala. Desi nimeni nu planuieste vreodata sa fie atacat, cursurile de autoaparare te vor ajuta sa ramai alert si constient in orice moment, in cazul in care apare o situatie periculoasa. Multe cursuri te invata sa te gandesti unde ai putea fi atacat si unde s-ar putea ascunde atacatorul tau. Cunoasterea acestor lucruri te poate ajuta sa scapi de situatii periculoase inainte de a ajunge in mijlocul acestora”, afirma psihologul Laura Maria Cojocaru.

3. Te invata autodisciplina

“Pentru a invata si a-ti dezvolta in continuare abilitatile de autoaparare, este esential sa iti dezvolti autodisciplina. Trebuie sa fii foarte motivat si dedicat practicii tale. Singura modalitate de a te asigura ca esti pregatit sa faci fata oricarui pericol care iti iese in cale este sa continui sa exersezi. A merge la cursuri si a te prezenta la timp si in mod regulat te ajuta sa-ti dezvolti disciplina. Ca in orice alt sport, practica duce la perfectiune”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru.

4. Iti imbunatateste conditia fizica generala

“Scopul unui curs de autoaparare este sa te pregateasca pentru orice situatie periculoasa care iti poate aduce rau tie sau celor dragi. Conditia fizica este asadar unul dintre cei mai mari factori atunci cand vine vorba de a te apara. Lectiile si antrenamentele te pregatesc pentru acea inevitabila adrenalina care apare atunci cand apare o situatie de lupta sau de fuga. Cand experimentezi fluxul de adrenalina in corp, dureaza doar cateva secunde - ceea ce inseamna ca trebuie sa fiti pregatit din punct de vedere fizic pentru a face fata in mod corespunzator situatiei tale. Daca nu esti intr-o forma fizica buna, corpul tau nu va functiona atat de eficient pe cat ai avea nevoie. Conditionarea fizica te va ajuta sa lucrezi eficient asupra reflexelor si a fortei generale”, considera psihologul Laura Maria Cojocaru.

5. Iti dezvolta vointa

“Citim ziarele sau vedem stirile de la televizor si ne confruntam constant cu lucrurile teribile care se intampla peste tot in jurul nostru. Astfel de stiri pot deseori sa ne darame moral si sa ne faca sa ne simtim negativi in ceea ce priveste lumea din jurul nostru. Participarea la cursuri de autoaparare te va ajuta sa lupti impotriva acestui sentiment si sa dezvolti un spirit de luare de pozitie sanatoasa si eficienta impotriva unei nedreptati si, in plus, te pregateste mental si emotional pentru face ceea ce este necesar pentru starea de bine, a ta si a celor din jur. Cursurile de autoaparare ne ofera o mentalitate de tipul: „nu am motive sa renunt niciodata” si ne pregatesc pentru mentinerea motivatiei si focusului pentru atingerea obiectivelor”, este de parere specialistul.

6. Iti ofera liniste sufleteasca

“Nu in ultimul rand, sa fii antrenat in arta autoapararii este cel mai bun mod de a-ti mentine mintea linistita. In loc sa iti faci griji de fiecare data cand mergi intr-un bar sau intr-un club, te vei putea bucura de timpul petrecut cu prietenii si cei dragi, deoarece stii ca esti pregatit sa faci fata oricarei situatii dure cu care te intalnesti”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru.

Notiuni de baza pentru a face fata raufacatorilor

  • De-escaladare: este utilizarea vocii, a tonului si a limbajului corpului pentru a calma o situatie potential violenta inainte de aparitia acesteia. Atacatorii nu sunt intotdeauna straini care sar de pe aleile intunecate. Orice cunoscut te poate ataca. Acolo intra in joc o alta abilitate importanta de autoaparare. Aceasta abilitate este numita de-escaladare. A spune si a face lucruri care nu-ti ameninta atacatorul iti poate oferi un anumit control.
  • Fugi si scapa: Cea mai sigura metoda de autoaparare este sa fugiti atunci cand este posibil. Fuga este adesea alternativa recomandata la lupta din cauza sigurantei si pentru ca salveaza victima de orice repercusiune legala care ar rezulta probabil daca victima ar castiga lupta.
  • Improvizare: geanta sau spray-ul pentru corp, pot fi, de asemenea, folosite ca arme improvizate pentru autoaparare.
  • Calatorie in grup: daca iesiti noaptea, calatoriti in grup, deoarece atrage putin sau deloc  atentia raufacatorilor.
  • Informati pe altii: cand mergeti la o intalnire sau cu prietenii, spuneti familiei sau rudelor unde mergeti si cand ar trebui sa va intoarceti.

Psiholog: “Nu subestima importanta autoapararii, chiar si in societatea moderna”

“Beneficiul invatarii tehnicilor de autoaparare este ca vei fi mai constient de mediul inconjurator. Este esential sa fii atent la imprejurimile tale, deoarece daca locuiesti intr-un cartier mai aglomerat, trebuie sa fii mai constient de ceea ce ar putea cauza posibile probleme. Invatand constientizarea de sine, te face mai constient de mediul inconjurator. Autoapararea poate ajuta multi oameni sa se simta in siguranta in functie de zona in care ar putea locui. Indiferent daca esti barbat, femeie sau copil, este esential sa urmezi un curs de autoaparare pentru a te simti mai in siguranta oriunde ai locui. Are multe beneficii, altele decat cunostintele comune de a va apara daca sunteti victima unui atac. Nu subestima niciodata importanta autoapararii in societatea moderna de azi – nu poti fi niciodata prea atent si este mai bine sa fii sigur decat sa-ti para rau. A ne proteja sa nu fim raniti sau ucisi este un drept fundamental al oricarei fiinte umane. Astfel, in loc sa devenim vulnerabili si neputinciosi, este necesar sa invatam tehnici de autoaparare”, conchide psihologul Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).  

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului