Cresterea copilului

# sensibilitate copil #opil sensibil

Ai un copil foarte sensibil? Cum iti poti da seama de acest lucru si ce trebuie sa faci

Copiii sunt diferiti si fiecare dintre ei are propriile trasaturi de personalitate. Printre acestia, se numara copiii PAS (Highly Sensitive Person), adica acei copii cu o sensibilitate crescuta. Acesti copii percep lucrurile mai intens, iar suprastimularea le poate provoca stres.  

Multi parinti isi dau seama ca copiii lor au un dar special si ca sunt diferiti de ceilalti datorita modului in care percep lucrurile. Sunt copii care vad lumea intr-un mod diferit fata de ceilalti. Este important sa stim cum sa detectam aceasta caracteristica in cazul copiilor nostri pentru a stabili o comunicare eficienta cu ei si pentru a le oferi o educatie adaptata la abilitatile si aptitudinile lor.  

Ce este un copil foarte sensibil?

Toate fiintele umane percep si simt emotii, dar copiii foarte sensibili fac acest lucru mai intens decat ceilalti. Accestia au o mare empatie mai mare si sunt sensibili la cele mai mici detalii. De asemenea, acestia sunt coplesiti de suprastimulare. Acestia sunt de obicei foarte interesati de arta si sunt foarte creativi.  

Sensibilitatea ridicata este ereditara. Din acest motiv, mai multe persoane din aceeasi familie pot fi susceptibile. Acest lucru se datoreaza faptului ca sistemul neurosenzorial al acestor persoane este mai dezvoltat si, prin urmare, primeste mai multe informatii decat restul, dar au tendinta de a fi fragile in situatii stresante, cum ar fi bullying-ul. Pe de alta parte, este normal ca parintii copiilor foarte sensibili sa aiba nevoie de sprijin pentru educatia copiilor lor.

Iata care sunt caracteristicile copiilor foarte sensibili:

1. Sunt foarte emotionali

Traiesc emotiile, atat cele pozitive, cat si cele negative, cu mare intensitate si nu se tem sa arate acest lucru in orice moment. Aceasta calitate este benefica deoarece gandirea lor, de cele mai multe ori, este pozitiva, ceea ce ii face sa faca fata mai bine situatiilor complicate.

2. Pot ajunge la suprasaturatie emotionala

Acest lucru se datoreaza faptului ca pragurile lor senzoriale sunt mai mici decat ale altora, astfel incat percep mai multi stimuli. Unul dintre aspectele negative ale acestei caracteristici este faptul ca au tendinta de a suferi de anxietate si stres, deoarece acest lucru provoaca o supra-activare neuronala. In plus, sunt copii care empatizeaza si reflecta mai mult decat altii, simtindu-si emotiile, uneori intr-un mod necontrolat.

3. Simturile lor sunt mai receptive si mai deschise

Simturile copiilor foarte sensibili sunt mult mai dezvoltate, deoarece acestia sunt capabili sa se concentreze asupra unui stimul sau subiect si sa il proceseze intr-un mod mai bun. Astfel, ei sunt atenti la micile detalii care pot trece neobservate de alti tineri. Totusi, acest lucru are un dezavantaj pentru ei, deoarece nu pot mentine contactul fizic pentru perioade lungi de timp sau nu pot sta nemiscati intr-un loc.

4. Devin coplesiti in anumite medii

Copiii foarte sensibili au tendinta de a deveni iritabili cand se afla in locuri in care exista prea multa lume, prea mult zgomot sau prea multe lumini. De asemenea, in aglomeratie, se pot simti ametiti. In general, acest lucru ii determina sa se distanteze in cautarea unui loc mai linistit.

5. Ei sunt foarte inteligenti

Copiii foarte sensibili sunt foarte inteligenti, atat din punct de vedere cognitiv, cat si emotional. Au o buna capacitate de perceptie, de analiza, de reflectie si sunt foarte intuitivi, precum si creativi. Trebuie remarcat faptul ca aceste aspecte ii fac sa tinda spre perfectionism, asa ca atunci cand ceva nu merge bine, se instaleaza frustrarea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului