Boli si daunatori

#paduchi gaini #paduchi de gaini #cum scapi de paduchii de la gaini

Cum scapi de paduchii de la gaini. Metode folosite cu succes de fermieri

Paduchii de pasari sunt foarte intalniti in cazul gainilor crescute la curte. In fiecare sezon cald, daca pasarile nu sunt ingrijite se pot infecta cu paduchi.

Acesti paduchi sunt foarte mici, avand dimensiunea de numai 1,5 milimetri la maturitate. Mai sunt cunoscuti si ca paduchii rosii deoarece, dupa ce se hranesc cu sangele pasarilor, devin rosii.

In momentul in care paduchii pot fi observati cu ochiul liber, sau ajung sa se urce pe mainile tale in momentul in care culegi ouale din cuibar, te confrunti deja cu o infestare majora si trebuie sa actionezi rapid pentru eradicarea acestora.

Chiar daca pentru oameni nu sunt periculosi, poate provoca anemie in cazul pasarilor, si in cele din urma decesul.  

Cum depistezi daca pasarile au paduchi

Ideal este sa actionezi inainte ca pasarile sa fie afectate sever de paduchi. Tocmai de aceea este indicat ca, macar o data pe luna, sa controlezi animalele si sa fii atent la semnalele ca acestea se confrunta cu paduchii.

Pentru a identifica daca pasarile au paduchi este suficient sa folosesti o lanterna (poate fi si lanterna de la telefon) si sa te uiti cu atentie sub penajul pasarilor. Verifica in special zona de sub aripi (la incheietura aripilor) si zona capului. O alta metoda este de a freca o coala alba de penajul pasarii, iar daca vei observa pete rosiatice pe aceasta inseamna ca pasarile se confrunta cu paduchii, insa aceasta metoda functioneaza cand situatia este deja grava.

Alte semne care iti arata ca pasarile au paduchi, si pe care, de multe ori, oamenii le ignora, sunt:

  • creasta si banutii devin palide;
  • scade productia de oua; 
  • aparitia iritatiilor in zona capului si a picioarelor;
  • caderea penelor;
  • pierderea in greutate a pasarilor;
  • pasarile sunt agitate si evita sa mearga seara in cotet.

Daca observi ca pasarile tale e confrunta cu problema paduchilor trebuie sa iei imediat masuri.

Cum scapi de paduchii de la gaini. Metode folosite cu succes de fermieri

Incepe cu o curatenie temeinica a cotetului si curtii pasarilor

Primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa cureti temeinic cotetul si curtea in care stau pasarile. Gunoiul de grajd rezultat trebuie adunat si carat cat mai depaerte de curte, deoarece paduchilor le place sa se ascunda in acesta. Tocmai de aceea este incidat sa faci curatenie de cel putin o data pe luna la pasari, pentru a preveni dezvoltarea paduchilor.

Varuieste cotetul cu var stins

In cazul in care pasarile se confrunta cu o infectie de paduci, o soluie pentru a scapa de acestia este sa aplici var stins pe pereteii incaperii si pe barele pe care stau pasarile. Realizeaza acest lucru dimineata, la prima ora, dupa ce pasarile au iesit din cotet.

Adauga plante de boz

Dupa ce ai curatat temeinic curtea, aduna plante de boz si toaca-le marunt, apoi imprastie-le pe podea in cotetul pasarilor, dar si pe joc, in curtea acestora. Paduchii urasc aceste plante.

Asigura-le pasarilor un loc pentru bai de praf

In curtea pasarilor trebuie sa existe un loc in care sa pui mereu nisip curat, amestecat cu cenusa. Pasarile trebuie sa faca bai de praf in acesta. Aceste bai de praf ajuta la curatarea penajului, la prevenirea aparitiei daunitorilor si la scaparea de acestia, daca pasarile sunt deja infestate. 

Cum scapi de paduchii de la gaini. Tratamente pentru pasari

Curatarea si dezinfectarea cotetului si a curtii pasarilor nu este suficienta pentru a scapa total de paduchii gainilor. Este important sa aplici tratamente si pe pasari. Ideal este sa incepi aplicarea tratamentelor in aceeasi zi in care incepi si curatarea cotetului. Iata care sunt cele mai utilizate tratamente pentru a scapa de paduchii de gaini.

Esenta de arbore de ceai

Unii fermieri aplica esenta de arbore de ceai pe creasta pasarilor, dar si la baza cozii. Sunt suficiente 3-4 picaturi de esenta de arbore de ceai pentru fiecare pasare in parte. Tratamentul trebuie aplicat in fiecare dimineata, la eliberarea pasarilor din cotet, pana in momentul in care pasarile scapa de problema paduchilor.

Esenta de usturoi preparata acasa 

Usturoiul este, de asemenea, eficient pentru a scapa de paduchii de gaini. Poti prepara acasa o solutie 100% naturala, astfel incat sa nu afecteze animalele. Chiar daca mirosul acesteia nu este placut, va disparea in timp.

Pentru a prepara solutia ai nevoie de 3 capatini de usturoi. 13 picaturi ulei esential de lavanta si 10 linguri ulei esential de cimbru. Curata usturoiul, piseaza-l si adauga uleiurile peste acesta. Adauga peste 2 litri de apa si lasa la macerat peste noapte. Strecoara amestecul si pulverizeaza solutia obtinuta pe tot penajul pasarilor, insistand in zona cozii, pe picioare si sub aripi. Solutia se aplica o data la doua zile, pana cand toti paduchii sunt eliminati.

Tratamente speciale de la farmacii veterinare

Desigur, poti apela si la tratamentele speciale pentru paduchi care se gasesc in farmaciile veterinare. Acestea se gasesc sub diferite forme si de la mai multi producatori. Prin urmare intreaba farmacistul cum se aplica si citeste cu atentie prospectul produsului.

Asigura-le vitaminele necesare

Daca gainile tale au paduchi, sistemul imunitar al acestora este compromis. Ajuta-le sa-si revina si da-le pasarilor suplimente de vitamine pe care le gasesti tot in farmaciile veterinare. Acestea se adauga, de obiciei, in apa de baut a pasarilor.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului