Boli

#apendicita #tratament #simptome #cauze

Apendicita acuta: cauze, simptome si metode de tratament

Apendicita acuta este una dintre cele mai frecvente urgente medicale. Cauza apendicitei acute este necunoscuta, dar exista o serie de factori care conduc la aceasta afectiune. Tratamentul optim pentru apendicita acuta este apendicectomia, adica indepartarea apendicelui, cel mai des laparoscopic. Netratata la timp apendicita acuta poate conduce la complicatii grave, precum peritonita generalizata, abcesul apendicular sau plastronul apendicular. Dupa indepartarea apendicelui poti duce o viata perfect normala. 

Apendicita acuta este o urgenta chirurgicala. Durerea intensa, simptomele digestive si starea febrila sunt cateva dintre semnele care trebuie sa urgenteze consultul medical. Iti spunem in acest material cum sa recunosti simptomele apendicitei acute, cand sa ceri ajutor de specialitate si care sunt metodele de tratament viabile. 

Ce este apendicita acuta?

Apendicita este o inflamatie a apendicelui, un diverticul rudimentar atasat intestinului gros. Durerea care poate sa fie suportabila pentru inceput este localizata in jurul buricului si devine intensa pe masura ce inflamatia se agraveaza. Abia cand algia se resimte sever in regiunea abdominala dreapta stii ca este vorba de apendicita, dar in acel moment este foarte posibil sa ai si alte simptome asociate acestei conditii medicale care se rezolva la chirurgie generala. (1)

Cauzele apendicitei acute

Apendicita acuta se manifesta in urma unui blocaj aparut in interiorul apendicelui ceea ce conduce la infectie. Bacteriile patrunse la acest nivel se inmultesc rapid si determina inflamatia, adica umflarea apendicelui, care uneori poate fi plin de puroi. Daca nu este tratat imediat se poate rupe si apar alte complicatii grave. (2)

Alte cauze pentru apendicita acuta vizeaza: 

  • acumularea de materii fecale in intestin care conduce la un blocaj;
  • tumori; 
  • boala inflamatorie intestinala;
  • traumatisme la nivelul abdomenului. (3)

Simptome in apendicita acuta Durere cu debut brutal

Se remarca adesea la nivel epigastric cu localizarea ulterioara in partea dreapta a abdomenului inferior, fosa iliaca dreapta. Durerea este continua, nu iradiaza si are tendinta de a se accentua in decurs de 24 de ore. Posibila diminuare a durerii nu exclude, insa, diagnosticul de apendicita acuta. 

Semne digestive

De regula apar greturile, dar si varsaturi si chiar diaree. 

Status general

Febra nu este puternica, de regula este intre 37.5 si 38.5 grade Celsius si apare si tahicardia sinuzala, un raspuns normal la infectie. 

Semne clinice

Durerea este puternica la palparea in fosa iliaca dreapta, semnele Bloomberg - durere cauzata de decompresia brusca a fosei iliace drepte - si Rosving - durere la nivelul fosei iliece drepte pe fondul compresiei fosei iliece stangi - alaturi de existenta unei iritatii peritoneale.  (1)

Diagnosticarea apendicitei acute

Chiar daca diagnosticarea apendicitei acute este in mare parte clinica, identificarea corecta a problemei cu care te poti confrunta necesita investigatii complementare: analize de laborator de sange si urina, ecografie abdominala si, uneori, CT abdomino-pelvin. (2)

Metode de tratament in apendicita acuta

Apendicita acuta este urgenta medicala ce poate fi tratata chirurgical. Apendicectomia, adica indepartarea apendicelui, alaturi de tratamentul pentru combaterea durerii si a febrei, plus echilibrarea electrolitica a organismului in situatia varsaturilor si a diareei pentru a combate deshidratarea severa, asigura revenirea la normalitate. 

Interventia chirurgicala poate fi realizata:

  • clasic;
  • laparoscopic - varianta utilizata astazi tot mai mult deoarece inciziile sunt mici, exploatarea cavitatii peritoneale este facila, recuperarea rapida si sindromul aderential postoperator mult mai putin intalnit. (2)

Apendicele rezectat este analizat anatomo-patologic pentru a infirma sau confirma prezenta unei tumori carcinoide sau a unui adenocarcinom. 

Simptomele apendicitei nu trebuie ignorate pentru a nu se ajunge la complicatii asa cum este cazul peritonitei generalizate. Aceasta poate surveni in doi timpi, prin perforatie secundara, in cadrul unei evolutii atipice a unui apendice sau in trei timp, prin perforatia unui abces apendicular ce a complicat un plastron apendicular. (1)

Acest articol este informativ si nu se poate substitui unui consult medical adecvat. Daca te confrunti cu durere abdominala intensa in zona inferioara dreapta a abdomenului poti avea apendicita acuta, dar medicul specialist poate stabili cu certitudine acest diagnostic si iti poate oferi tratamentul corespunzator. 

Surse:

1. Acute appendicitis - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1562475/

2. Appendicitis - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/appendicitis/symptoms-causes/syc-20369543

3. What is acute appendicitis? - https://www.medicalnewstoday.com/articles/acute-appendicitis

FOTO: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare