Bebelusi

#aliemntatie bebelusi #alimentatie #bebelusi

Cat de mult mananca bebelusii in primul an de viata

Intrebarea daca ii dai copilului suficient lapte matern, lapte praf sau alimente solide este o preocupare frecventa a parintilor. Bebelusii au nevoie de cantitati diferite de alimente in functie de greutatea corporala, de apetit si de varsta, ceea ce poate spori confuzia. Din fericire, expertii ofera cateva recomandari.

 

Cu exceptia cazului in care medicul pediatru al bebelusului tau te sfatuieste altfel, unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face este sa asculti semnalele de foame si de satietate ale copilului tau pentru a ghida hranirile, mai degraba decat sa-i dai o anumita cantitate sau sa respecti un program strict. Citeste mai departe pentru a afla care sunt liniile directoare privind alimentatia bebelusului in functie de varsta si, daca inca nu esti sigura, cere-i unui pediatru indrumari specifice privind alimentatia bebelusului tau din stadiul de nou-nascut pana la varsta de copil mic.

Graficul de hranire pentru copii

Desi nevoile de hranire ale fiecarui bebelus pot fi usor diferite, in functie de greutate, varsta si alti factori, majoritatea vor urma un program previzibil. Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, bebelusii ar trebui hraniti atunci cand li se pare ca le este foame.

In primele luni de viata, acest lucru se intampla foarte des. Nou-nascutii mananca la fiecare doua-trei ore. Pana la doua luni, bebelusii se vor hrani la fiecare trei-patru ore, iar pana la varsta de 6 luni, timpul dintre mese se intinde la fiecare patru-cinci ore.

Nou-nascut

Nou-nascutii ar trebui sa primeasca toate caloriile si nutritia din laptele matern sau din lapte praf. Iata o defalcare provizorie a modelelor de hranire a nou-nascutilor.

Laptele matern

Majoritatea nou-nascutilor mananca la fiecare doua-trei ore, potrivit Academiei Americane de Pediatrie (AAP), si beau intre 30 si 60 mililitri de lapte matern la fiecare masa. Cand bebelusul implineste 2 saptamani, aceasta cantitate creste la 60 pana la 90 ml. Daca pompezi si hranesti cu biberonul, poti vedea cat lapte matern consuma bebelusul tau la fiecare masa, dar daca il hranesti direct de la san, este mult mai dificil sa masori aportul sugarului tau. Si asta este in regula.

Formula

Un nou-nascut hranit cu formula va lua aproximativ 30 pana la 60 la fiecare masa in prima saptamana, crescand treptat pana cand va lua 90 pana la 120 ml la fiecare masa pana la sfarsitul primei luni. Bebelusii hraniti cu formule tind sa manance la fiecare trei-patru ore si este mai probabil sa aiba un program de hranire previzibil decat bebelusii alaptati la san.

Ca regula generala, ar trebui sa urmaresti sa iti hranesti bebelusul cu 70 de ml de lapte praf pe kilogram de greutate corporala zilnic, spune Amy Lynn Stockhausen, doctor in medicina, profesor asociat de pediatrie generala si medicina pentru adolescenti la Facultatea de Medicina si Sanatate Publica a Universitatii din Wisconsin. Dar, din nou, este important sa asculti indicatiile sugarului tau, mai degraba decat sa ii dai strict o anumita cantitate de lapte praf.

De la 1 la 3 luni

Intre 1 si 3 luni, pofta de mancare a bebelusului tau va creste si va deveni mai vocal in a va spune cand ii este foame. AAP spune ca un bebelus de 2 luni va manca de obicei intre 120 si 150 ml la fiecare trei sau patru ore.

Daca il hranesti cu lapte praf, ar fi bine sa cauti unul suplimentat cu 2'-FL HMO. Aceste oligozaharide din lapte uman se gasesc in mod natural in laptele matern, iar cercetarile au descoperit ca actioneaza ca un prebiotic, sustinand sanatatea intestinala si dezvoltarea sistemului imunitar.

De la 4 la 6 luni

Majoritatea bebelusilor sunt pregatiti sa inceapa sa manance alimente solide in jurul varstei de 6 luni, potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Cu toate acestea, deoarece toti bebelusii sunt diferiti, copilul dumneavoastra poate urma un calendar usor diferit. Asadar, cum poti sti cand copilul tau este pregatit?

Bebelusii care sunt pregatiti sa incerce alimentele solide tind sa prezinte unele semne, printre care:

  • Stapanirea abilitatii de apucare
  • Dezvoltarea controlului capului si al gatului
  • Pierderea reflexului de impingere a limbii care impinge automat mancarea din gura

De la 6 la 9 luni

Cand un bebelus are intre 6 si 9 luni, aproape toate caloriile ar trebui sa provina din laptele matern sau din lapte praf, spune Natalie Muth, M.D., R.D.N. Pentru un bebelus hranit cu lapte praf la aceasta varsta, asta inseamna, de obicei, nu mai mult de 900 ml de lapte praf pe zi.

Deoarece bebelusul tau isi ia inca majoritatea caloriilor din laptele matern sau din lapte praf, nu te stresa sa il faci sa manance bucatica dupa bucatica de mancare solida. Ii poti oferi copilului mancare ori de cate ori va asezati la masa - in acest moment, alimentele solide sunt mai mult legate de ritual si de expunere decat de nutritie (desi este important sa oferiti in continuare optiuni nutritive!). La aceasta varsta, ii poti oferi alimente precum:

  • Cereale pentru bebelusi, imbogatite cu fier
  • Alimente sub forma de piure, inclusiv legume, fructe si carne
  • Alimente de tip finger food, cum ar fi legume si fructe taiate betisoare
  • Iaurt
  • Branza de vaci
  • mancare gatita

De la 9 la 12 luni

La aceasta varsta, bebelusii ar trebui sa continue sa bea aproximativ 240 ml de lichid la fiecare masa. De obicei, acestia ajung la un maxim de 900 de ml de formula in 24 de ore. "Pana la 9-12 luni, aproximativ jumatate din caloriile bebelusului dumneavoastra ar trebui sa provina din alimente si cealalta jumatate din laptele matern sau formula", spune Dr. Muth.

Dupa 12 luni

"Dupa prima zi de nastere, cea mai mare parte a caloriilor pe care le consuma bebelusul tau ar trebui sa provina din alimente de masa tocate fin", spune Dr. Muth. Pentru a le satisface nevoile de calciu, ofera-i lapte integral intr-o ceasca la mese si la gustari. Ghidul dietetic pentru americani al Departamentului de Agricultura al SUA recomanda ca micutii sa consume 700 mg de calciu pe zi (echivalentul a 2 pana la 3 cani de lapte pe zi), dar este important de retinut ca nu trebuie sa provina tot din lapte.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din bebelusi

Sfatul expertului

Servicii pentru acasa

Cauta
in

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare