Pe langa faptul ca este delicios este si foarte sanatos pentru organism. Acesta reduce riscul de formare a cheagurilor de sange, combate constipatia si ajuta la o functionare mai buna a sistemului cardiovascular.
Cei care au bunici la tara stiu sigur cum se prepara mustul si care sunt toate procedurile prin care trec strugurii pana ajung sa se transforme intr-o bautura delicioasa. La final mustul trebuie sa fie limpede, usor acrisor si de culoare rosu inchis.
Daca nu locuiti la curte si implicit nu puteti face must, vedeti mai jos cum poate fi preparata aceasta bautura si la bloc.
In primul rand ar fi indicat sa luati struguri chiar de la persoane care au vie in propria curte. Trebuie sa va asigurati ca sunt foarte dulci. Nu conteaza daca sunt boabe mari sau mici, acest lucru nu este relevant in prepararea mustului.
Cum se prepara mustul, pas cu pas:
Se spala foarte bine strugurii. Toate boabele de struguri se pun apoi intr-un storcator de fructe si dupa ce ati stors tot treceti lichidul printr-o sita foarte fina. Sucul ramas nu trebuie sa aiba nici samburi si nici pielite in el. Acesta va incepe sa fermenteze dupa doar cateva ore. In numai o saptamana mustul va avea o concentratie de alcool de 4%.
Cum sa pastrezi mustul cat mai mult timp
Daca va doriti sa pastrati mustul si sa va bucurati de el si peste cateva saptamani trebuie sa stiti ca il puteti conversa astfel incat sa nu se transforme in vin. Este o metoda naturala, fara conservanti:
Puneti mustul la fiert si indepartati spuma ori de cate ori de formeaza. Dupa aproximativ o ora de fiert turnati mustul in sticle de sticla si inchideti foarte, foarte bine dopul. Inveliti sticlele cu prosoape pentru a se pastra caldura pana a doua zi.
A doua varianta pentru a conversa mustul este prin folosirea de aspirina. Este nevoie de o tableta netamponata pentru fiecare litru de must. Puneti pastilele de aspirina intr-un singur litru de must imediat dupa ce ati stors strugurii. Puneti apoi litrul de must la fiert si dupa ce fierbe turnati-l pe restul de must rece si amestecati bine.
Daca vreti totusi sa folositi conservant trebuie sa stiti ca este necesar un gram de conservant pentru fiecare litru de must si se va proceda exact ca in cazul aspirinei.
Beneficiile mustului: este bogat in vitamina A, B1, B2 si vitamina C. De asemenea, contine minerale si ajuta la detoxifiere, combate retentia de apa si ajuta sistemul imunitar.