Amenajarea gradinii

# calendarul gradinarului 2022 #septembrie 2022 #calendarul gradinarului #gradinar

Calendarul gradinarului septembrie 2022: Activitati de gradinarit pe care sa nu le ratezi

Toamna si-a intrat in drepturi, insa munca gradinarilor nu se lasa asteptata. Luna septembrie este o luna plina pentru gradinari care trebuie sa adune permanent culturile de fructe si legume, sa ude gradinile, sa culeaga buruienile si sa aiba grija de flori.

 

Activitati in gradina de legume

In luna septembrie o multime de legume continua sa se coaca sau sa ajunga la maturitate. Asadar culege periodic legumele, pe masura ce se coc. Printre acestea se numara: rosiile, ardeii, gogosarii, fasolea, vinetele si multe altele.

Pregateste parcelele de pamant ale caror culturi nu mai dau roade pentru a planta noi legume de care sa te bucuri pana la finalul toamnei, precum: ceapa verde, usturoi verde, ridichi sau gulii. Tot acum poti planta si cultivarea soiurilor de legume rezistente la frig, precum: salata verde, ridichi, spanac, broccoli, sfecla, conopida, dovlecei de iarna, napi si gulii.

Strange semintele legumelor pe care doresti sa le replantezi anul viitor

Luna septembrie este ideala pentru strangerea semintelor pe care doresti sa le plantezi anul urmator. De la seminte de rosii, castravetii, ardeii grasi, ardeii iuti, gogosari si pana la castraveti sau orice alte legume doresti.

Culege fructele si ingrijeste pomii

Multe fructe se coc in luna septembrie. De asemenea, pomii fructiferi au nevoie de ingrijiri.

In septembrie incepe culesul viilor, in functie de soi. Strugurii se coc insa doar cand sunt foarte bine copti. Soiurile de struguri rosii se culeg la circa 10-15 zile dupa cele albe, iar cele aromate se culeg cu circa 10 zile mai tarziu decat cele rosii.

Pomii fructiferi ale caror fructe au fost deja recoltate, pot fi tunsi in luna septembrie pentru a te bucura de roade bogate si anul viitor. De asemenea, este important sa tai toate crengile uscate, sau pe cele afectate de boli si care nu mai pot fi salvate. In caz contrar acestea pot evolua acaparand intregul pom.

Ingrijeste gradina de flori

In luna septembrie nu trebuie sa uiti de straturile de flori. Acestea au nevoie de udari periodice daca nu ploua, pentru a te bucura de frumusetea lor intreaga toamna.

Curata periodic buruienile, plantele invadatoare care le pot fistruge si uscaciunile. De asemenea, indeparteaza florile afectate de boli si aplica tratamente daca sunt invadate de daunatori.

La sfarsitul lunii septembrie se pot planta bulcii de lalele, zambile, narcise si branduse, pentru a te putea bucura de frumusetea florilor la inceputul primaverii.

Nu uita sa ingrijesti gazonul  

Gazonul are nevoie de tunderi periodice, dar si de udari zilnice pentru a-si pastra nuanta incantatoare de verde. De asemenea este important sa elimini buruienile din acesta si sa il peticesti, daca este cazul, plantand seminte noi.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului